Успјешна сарадња Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци са ФАО организацијом Уједињених нација

У сриједу, 05.07.2017. године, у згради Уједињених нација у Сарајеву одржан је Завршни национални семинар у оквиру пројекта “Техничка помоћ за кориштење енергије на бази дрвета за побољшање одрживог економског руралног развоја и задовољење циљева у вези са обновљивом енергијом за 2020. годину за Западни Балкан” или скраћено ''WIDSOM BiH''.
Пројекат представља регионалну активност која се паралелно проводи у Албанији, Бившој Југословенској Републици Македонији и Босни и Херцеговини, а у нашој земљи је имплементиран у сарадњи Министарства вањске трговине и економских односа Вијећа министара Босне и Херцеговине и FAO организацијом Уједињених нација. Циљ пројекта је пружање подршке властима свих нивоа власти Босне и Херцеговине да изврше унапређења стручне оспособљености запослених у шумарским организацијама у вези са питањима енергије на бази дрвета, као и превазилажење недостатака у постојећим подацима и информацијама о потенцијалу дрвне биомасе и потрошњи огревног дрвета и дрвних горива, те давање доприноса испуњењу националних циљева у погледу учешћа обновљивих извора енергије у укупној крајњој потрошњи енергије до 2020. године. Активно учешће у цјелокупној пројектној имплементацији и Завршној конференцији имао је експертски тим са Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци.

fao4

Завршни национални семинар пружио је оквир за презентацију и дискусију различитих интересних страна о свеобухватном извјештају о потенцијалима и кориштењу дрвета и дрвних горива у Босни и Херцеговини. Поред података о потенцијалима и потрошњи дрвета и дрвних горива, изнесени су и подаци о потенцијалима биомасе из сектора пољопривреде и виноградарства. Коначни завршетак пројекта ће представљати Регионална конференција у октобру ове године, гдје ће се изнијети резултати истраживања по истој методологији за Албанију, Македонију и Босну и Херцеговину.
За реализацију пројекта примијењена је WISDOM (Woodfuel Integrated Supply/Demand Overview Mapping) методологија. Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци је био носилац свих активности у вези са теренским истраживањима, у оквиру којих је проведено анкетирање и прикупљени подаци из 8.500 домаћинстава са подручја 109 градова/општина у цијелој Босни и Херцеговини, затим 1.759 комерцијалних објеката, 94 произвођача дрвних горива, 934 објекта од јавног значаја, 12 даљинских система гријања и 86 дрвопрерађивачких објеката. Укупно су прикупљени и обрађени подаци за 11.385 домаћинстава или привредних и других субјеката. Активност анкетирања је проведена за четири мјесеца, и подразумијевала је фазе од израде методологије и пратеће документације, избора и едукације анкетара за подручје цијеле Босне и Херцеговине, провођења теренског анкетирања, техничке и логичке контроле, па до израде извјештаја. У реализацији ових активности је, поред 37 анкетара, било ангажовано и 16 сарадника, што је чинило пројектни тим од 54 члана.

fao3

Поред успјешне реализације теренског анкетирања, у реализацији свих осталих пројектних активности на националном нивоу активно учешће су имали запослени на Шумарском факултету. Тако је доц. др Драган Чомић је био ангажован на позицији Националног консултанта за анкетирања (NSC), као и на позицији Националног консултанта за потенцијале дрвне биомасе из сектора пољопривреде и виноградарства (NAVC), док је доц. др Владимир Ступар био ангажован на позицији Националног консултанта за мапирање енергије на бази дрвета и анализе токова дрвних горива (NEMC). Такође, кључну улогу у имплементацији цјелокупног пројекта је имао проф. др Бранко Главоњић, којег је UN FAO именовао за Међународног научног савјетника (ISA), а који је ангажован као наставник и на Шумарском факултету у Бањој Луци.
Успјешном реализацијом пројектних активности, Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци је препознат као релевантна установа за провођење оваквих и сличних истраживања, што даје основу за даљу сарадњу са УН ФАО, али и осталим домаћим и међународним организацијама.
За више информација о пројектним активностима можете контактирати доц. др Драгана Чомића путем е-маила dОва адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или путем телефона 051/464-628.

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

glasnik banner

savez banner