Из теорије у праксу предузетништва студената Шумарског факултета

Бања Лука, 19.11.2018. Да студенти стечено теоријско знање могу примијенити у пракси, најбоље показује и примјер са Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци. Наиме, студент овог Факултета, Рајко Кецман, је теоријска знања стечена у оквиру предмета Предузетништво у шумарству, под менторством доц. др Драгана Чомића, реализовао на конкретној пословној активности.


Успјешно израђеним бизнис планом освојио је прву награду у оквиру позива Републичке агенције за мала и средња предузећа РС за 2017. годину, а затим и награду од 3.300 ЕUR као стипендију за менторство у организацији Европске комисије и Академије за предузетнике (Academy of Enterprenuership), а све у оквиру програма Erasmus for Young Enterprenuership. Активан рад, одлучност и предузетнички духрезултовали су освајањем награде Фондације Мозаик у износу од 15.000 КМ, чиме је створена основа за покретање сопственог бизниса. Ситуација да у Босни и Херцеговини нису идентификована предузећа која се активно баве пројектовањем, извођењем и одржавањем зелених кровова (кровне баште) и зелених зидова (вертикалне баште), искориштена је за оснивање предузећа „Урбани кровови и зеленило (Urban Roofs & Greens)” д.о.о, чиме је Кецман добио прилику да и у пракси реализује своје пословне идеје. Најновија награда за ову пословну идеју у износу од 6000 КМ, освојена је за друштвени утицај на EFSE турниру у предузетништву, одржаном у сарајевској Вијећници у новембру ове године, а гдје су се 22 учесника са бизнис идејама такмичили за вриједне награде. 
Slika1
Слика 1. Сједиште предузећа ''Urban Roofs & Greens'' у Бањој Луци, додјела награда са такмичења фондације Мозаик и EFSE турнира

Потенцијал за јачање и развој ове врсте пословне дјелатности препознати су и од стране њемачке компаније „ZinCo” GmbH из Нуртингена у Њемачкој (која је свјетски лидер и пионир у области пројектовања зелених кровних система), са којом је потписан уговор о партнерству. Уговором „Урбани кровови и зеленило”постају овлаштени дистрибутер „ZinCo” – ових материјала, као и овлаштени извођач радова на територији Босне и Херцеговине. Поред тога, треба истаћи и партнерство са израелском фирмом „Vertical Field” (која је свјетски лидер у области пројектовања, извођења и одржавања зелених зидова - вертикалне баште), али и са србијанским предузећем „Gras Garden” д.о.о. Београд за дистрибуцију ексклузивног садног материјала и кориштење паметних (смарт) система за наводњавање - „GreenIQ” ситем.

Спремност на сарадњу, потенцијале и правце даље сарадње, партнери су истакли и на презентацији, коју су представници предузећа „Урбани кровови и зеленило'' д.о.о. организовали за све заинтересоване стране, од потенцијалних пословних партнера, представника академске заједнице, као и представника републичке и локалних администрација.
slika2

Слика 2. Презентација предузећа у Банском двору Бања Лука

Подршка не изостаје и од стране Шумарског факултета, гдје је омогућено да добра искуства и праксе студент Кецман директно преноси својим колегама у оквиру предмета Предузетништво у шумарству. На тај начин желимо показати да је самозапошљавање покретањем сопственог бизниса могуће, ида и остали студенти треба да проактивно дјелују и и узму учешће у сличним активностима, али да буду свјесни чињенице да поред јаке жеље и мотива,морају бити спремни на одрицања и упоран рад. Сигурно је да у времену када суциркуларна и биоекономија стратешко опредјељење свих развијених земља, велики потенцијали леже у увезивању шумарства и економије, али их је потребно препознатии искористити.

Slika3
Слика 3. Презентовање успјешне приче студентима Шумарског факултета

Свакако да овако позитивне примјере студентског активизма треба промовисати у најбољем свјетлу, а своју свестраност и захвалност наставницима Шумарског факултета, студент Кецман је показао и приликом гостовања на телевизији КД ТВ.

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner