Посјета њемачке делегације и нове могућности за студенте Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци

У оквиру званичне посјете Републици Српској, за делегације представника Привредне коморе Источног Бранденбурга и представника Универзитета за одрживи развој из Eberswalda, 30. јула 2019. године организована је посјета Шумарском факултету у Бањој Луци. Наставници Шумарског факултета доц. др Драган Чомић, др Бранислав Цвјетковић и проф. др Зоран Говедар делегацијама су представили историјат и развој Факултета, али и међународну сарадњу Факултета на размјени студената и особља, научно-истраживачком раду, као и рад на пројектним активностима. дискусијом разматрана је проблематика тренда смањеног броја студената, али и врло актуелног питања дуалног образовања. Сви учесници изразили су спремност и заинтересованост за будућу сарадњу, а као један од темељних усмјерења дефинисана је активна размјена наставног особља и студената првог, другог и трећег циклуса студија. За студенте, сарадња би подразумијевала обезбјеђивање могућности за одлазак на студијске праксе у Њемачку, које би поред ангажовања на универзитетима подразумијевала и активан рад у њемачким предузећима из сектора шумарства и прераде дрвета. Тиме би студенти Шумарског факултета имали директан увид у добре иностране праксе и начине рада најуспјешнијих секторских предузећа. Обезбјеђивање плаћеног учења њемачког језика би свакако било један од додатних бенефита за студенте, као и потврда од стране њемачког универзитета о резултатима оствареним на пракси.
IMG 1
Овим и осталим активностима, Шумарски факултет настоји да студентима обезбиједи боље услове студирања и, што је најважније, да омогући студентима стицање знања и вјештина базираних на најбољим европским праксама, што је гарант за добар почетак и успјешан развој њихове професионалне каријере.
IMG 2

IMG 3
Као наставак започетих активности, најављено је потписивање меморандума о сарадњи између Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци и Универзитета за одрживи развој из Eberswalda, гдје ће детаљније бити дефинисани сви потенцијални облици сарадње између ових високошколских установа.Доц. др Драган Чомић

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner