Делегација Шумарског факултета на церемонији поводом стогодишњице Факултета шумарства и дрвне технологије у Брну

Бања Лука, 23.10.2019. године - Делегација Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, у саставу проф. др Војислав Дукић, проф. др Милан Матаруга, доц. др Бранислав Цвјетковић и доц. др Драган Чомић, учествовала је на церемонији поводом обиљежавања 100 година постојања и успјешног рада Факултета шумарства и дрвне технологије Универзитета Мендел у Брну, Република Чешка.

Церемонија поводом стогодишњице одржана је 10. октобра 2019. године у свечаној сали Ректората Универзитета у Брну, уз присуство бројних представника науке и праксе из сектора шумарства и прераде дрвета, али и осталих повезаних дисциплина.
Велику част, признање и мотив за будућу сарадњу колеге са Факултета у Брну указали су Шумарском факултету позивом за учешће у званичном дијелу церемоније, у оквиру које је истакнута добра сарадња два факултета, а декану из Бање Луке обезбијеђено је и мјесто у почасној ложи.

Поред тога, делегација ШФБЛ обавила је више састанака са представницима различитих катедри Факултета и института у Брну, на којима су договорене заједничке научноистраживачке активности два факултета, а као једна од првих је сарадња у оквиру ЕРАСМУС+ програма. Договорена је заједничка апликација, која ће потенцијално пружити могућност размјене студената и наставног особља од октобра 2020. године. Договорена је сарадња и са представницима других високошколских и научноистраживачких установа из Чешке, али и осталих европских земаља, што Шумарском факултету из Бање Луке отвара могућности за учешће на многим значајним научноистраживачким и развојним пројектима. Сарадња са чешким установама и институцијама додатно добија на значају уколико се узме у обзир чињеница да је Чешка једна од водећих европских, али и свјетских, земаља у сектору шумарства.
Иначе, Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци и Факултет шумарства и дрвне технологије Универзитета Мендел из Брна потписали су званичан Споразум о пословно-техничкој сарадњи у јуну ове године, приликом посјете декана Лyбора Јанковског Бањој Луци.

Brn

Више информација о прослави стогодишњице Факултета шумарства и дрвне технологије Универзитета Мендел из Брна може бити виђено на линку:
https://www.ldf.mendelu.cz/31887n-slova-dekana-ke-100.-vyroci-zalozeni-fakulty

Припремио: Доц. др Драган Чомић

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner