Студенти Шумарског факултета учествовали на Међународном шумарском такмичењу за младе у Русији

Такмичење је одржано од 28. до 31. октобра 2019. године у руском граду Вороњеж под покровитељством руског Министарства природних ресурса и Федералне агенције за шумарство. Ове године такмичење је окупило 34 учесника из 21 земље Европе, Азије, Африке, Сјеверне и Јужне Америке.

Студенти и средњошколци су презентовали своје научно-истраживачке радове у шумарским областима као што су дендрологија, гајење шума, екологија шумских биљака и животиња те дијелили знања и практична искуства. Међународни жири састављен од водећих научника и шумарских стручњака из Русије, Киргистана, Србије, Кине, Пољске, стручњака из Организације за храну и пољопривреду (FAO), Евроазијске економске комисије оцијенио је ниво вјештине, релевантности и практичног значаја истраживања.

Делегацију Босне и Херцеговине чинили су Срђан Билић и Зејна Ханданагић, апсолвенти Шумарског факултета у Бањој Луци у пратњи мр Горана Зубића, помоћника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Студенти су презентовали свој научни рад ”Мониторинг састојине прашумског типа букве у Дубичкој Гори примјеном Field-Map технологије”. Научни рад је урађен под менторством проф. др Зорана Говедара и представља почетну фазу мониторинга оваквих типова шума у Републици Српској примјеном Field-Map технологије. Рад је награђен са специјалном наградом жирија.

Ово је прво учешће младих истраживача Босне и Херцеговине на овом такмичењу и подржано је од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Представништва Републике Српске у Руској Федерацији. Такмичење промовише сарадњу међу младим шумарима из цијелог свијета и привлачи интересовање за истраживање.

 1

Слика 1: Делегација Републике Српске

 

2

Слика 2: Посјета природном резервату у Вороњежу

 

3

Слика 3: Додјела награда студентима

 

4

Слика 4: Презентација научног рада

 

Пуни назив такмичења:

XVI Међународно такмичење ”Международный юниорский лесной конкурс” (”International Junior Forest Content“)

 
Више информација на : http://rosleshoz.gov.ru/news/2019-11-01/n4895

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner