Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци обиљежио је 27 година успјешног рада и развоја

Свечаном академијом одржаном 27. децембра 2019. године, Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци обиљежио је 27 година успјешног рада и развоја.

Aкадемији су присуствовали: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић, предсједник Скупштине града Зоран Талић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци Биљана Антуновић, генерални директор Јавног предузећа шумарства „Шуме Републике Српске“ Славен Гојковић, декани факултета у саставу Универзитета, директори јавних предузећа, помоћници министара у Влади Републике Српске и други.

У поздравном говору, декан Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Војислав Дукић, упознао је све присутне са активностима у протеклој академској години и закључио да, без обзира на све препреке и изазове, овај факултет наставља пут развоја у савремену високошколску институцију способну да одговори захтјевима времена у области образовања и научно-истраживачког рада.

 

Dan fakultata 2019
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић, истакао је да је сектор шумарства важан ресурс за Српску, јер је 52 одсто њене територије покривено шумама и апеловао да се успостави што боља сарадња између академске заједнице из области шумарства и предузећа "Шуме Републике Српске", како би оно што се спозна у научно-истраживачком раду дошло до шумских газдинстава.
Dan fakultata 2019 2
Предсједник Скупштине града Зоран Талић истакао је да Бања Лука и овај факултет имају добру сарадњу, која се манифестовала кроз више заједничких пројеката, а један од циљева Стратегије развоја града Бања Лука је зелени град, у оквиру којег је могућа даља сарадња са Шумарским факултетом.
Dan fakultata 2019 3
Испред Универзитета, уваженом скупу обратила се проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу.

Она је испред руководства Универзитета у Бањој Луци, упутуила искрене честитике овој организационој јединици и навела да Шумарски факултет постиже изванредне резултате у међународној сарадњи организовањем и учешћем на међународним научним конференцијама, као и успјешном реализацијом међународних научних и истраживачких пројеката.

Она је пренијела поруку ректора Универзитета у Бањој Луци, проф. др Радослава Гајанина, да ће у наредном периоду један од приоритета руководства овог универзитета бити рјешавање просторних капацитета Шумарског факултета.

Генерални директор предузећа "Шуме Републике Српске" Славен Гојковић рекао је да ово предузеће подржава Шумарски факултет, посебно у погледу квалитетног и стручног оспособљавања кадра потребног овом предузећу, између осталог и кроз додјелу стипендија најбољим студентима друге, треће и четврте године овог факултета.
Dan fakultata 2019 1
У току ове свечаности промовисани су и дипломци ове високошколске установе. Промовисана су 3 мастера шумарства и 31 дипломирани инжењер.

И ове године, најбољи студенти Шумарског факултета награђени су плакетама, које је уручио проф. др Дане Марчета, продекан за наставу.

Такође, уручени су поклони и стипендије студентима које су ове године обезбиједила предузећа: „Дрвопроедекс д.о.о Бања Лука, Јавно предузеће шумарства „Шуме Републике Српске“ и „Шума план“. Појединцима и инстутицијама које су несебично помогли овај факултет уручена су признања и захвалнице.

Шумарски факултета је основан 1992. године, а прва генерација студената уписана је школске 1993/94. године на општем смјеру.

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner