Декан Шумарског факултета присуствовао на отварању Центара за научно истраживање и екологију

Предсједниca Републике Српске Жељка Цвијановић данас је заједно са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером и директором Националног парка "Сутјеска" Дејаном Павловићем отворила Центар за научно истраживање и екологију у овом националном парку на Тјентишту.
Захваливши ЕУ за помоћ у реализацији овог пројекта, Цвијановић је истакла да сви пројекти прекограничне сарадње, укључујући и овај пројекат подршке очувању природног насљеђа, доносе велику корист не само Републици Српској него и свим локалним заједницима укљученим у мрежу прекограничне сарадње.
Slika za naslov 1
Она је апострофирала значај интензивног развоја НП "Сутјеска" који, осим што пружа шансу за научно-истраживачки рад и отварање нових радних мјеста у комплексу овог парка, посебне могућности за дружење и забаву пружа младим људима, првенствено кроз међународно познати музички фестивал "ОК фест".

Према њеним ријечима, на овом мјесту сада постоје идеални услови и за рад и за смјештај истраживача и научника, што је омогућено реализацијом овог прекограничног пројекта и повезаношћу кључних институција, како Републике Српске и Србије, тако и укљученошћу ЕУ.

Цвијановић је нагласила да је НП "Сутјеска" отворен за све људе добре воље, и туристе, и научнике и младе, који ће својим доласком и ангажманом сигурно унаприједити развој Фоче, као локалне заједнице.

Она је подсјетила да је Влада Српске уложила много средстава и напора да ревитализује НП "Сутјеска", да санира објекте и покрене многа културно-спортска дешавања.
Slika za naslov 2

Директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић захвалио је Цвијановићевој и Сатлеру за изузетну подршку, истичући да је ово историјски дан за комплекс на Тјентишту.

- Центар ће обезбиједити услове за рад свим научницима и истраживачима са свих страна, а многи од њих већ одавно су показали интересовање за успостављање оваквог модерно опремљеног истраживачког центра, изграђеног по највишим европским стандардима - рекао је Павловић.

О значају научно-истраживачког рада у области екологије на церемонији отварања Центра говорио је декан Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци Војислав Дукић.

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner