Преминуо проф. др Чедомир Бурлица

Burlica

Др Чедомир Бурлица, пензионисани професор Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, преминуо је 9. децембра 2020. године у Београду, у 86. години.

Професор Бурлица рођен је 1934. године у Сарајеву. Средњу Шумарску школу завршио је у Бањој Луци 1950. године. Дипломирао је на Шумарском факултету Универзитета у Сарајеву 1959. године, а на истом факултету је докторирао 1972. године. 


Радни вијек започео је 1950. године као дрвно-индустријски техничар у погону пилане Нова Била ПДИ „Себешић“ Травник. У пензију је отишао 2002. године као редовни професор Шумарског  факултета Универзитета у Бања Луци. 

За асистента је изабран 1961. године, у звање доцента 1973. године, а у звање редовног професора изабран је 1985. године. Поред извођења додипломске наставе из предмета Педологија и Типологија шума, изводио је постдипломску наставу на Шумарском факултету Универзитета у Сарајеву, Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци, Центру за мултидисциплинарне студије Универзитета у Београду, те на Природно-математичком факултету и Пољопривредном факултету Универзитета у Бањој Луци. 

У научно-истраживачком раду проучавао је физику, генезу, класификацију и картографију земљишта, производност и типологију шума, као и проблеме животне средине. 

У својој каријери обављао је дужност декана на Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци, а био је предсједник Комисије за физику земљишта, Комисије за генезу, класификацију и картографију земљишта и Радне групе за шумска земљишта, као и члан Предсједништва југословенског друштва за проучавање земљишта.

Објавио је сам или у коауторству 11 монографија, 10 прегледних, 51 научни и 31 стручни рад.

Мјесто и вријеме сахране проф. др Чедомира Бурлице биће накнадно објављено.


    Podijeli / Share

    Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

    savez banner

    HR 01