Апсолвент Шумарског факултета и узоран пчелар

“Никола Вранић из села Стројице код Шипова, ускоро инжењер шумарства, пчеларењем се бави од 2015. године. Почео је са шест пчелињих друштава, а данас његово пчелаарско царство броји 80 кошница. Шипово је планински крај на 900 метара надморске висине, па су ту приноси, за разлику од низија, мањи - произведе се до 12 кг по једном пчелињем друштву, прича нам Никола.“ Прилог Радио-телевизије Републике Српске о студенту Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци.

Шипово: Без икаквог предзнања, млади апсолвент постао узоран пчелар (ВИДЕО)

Без породичног насљеђа и никаквог предзнања, али уз велику жељу и даноноћни труд, двадестпетогодишњи Никола Вранић из села Стројице код Шипова, за свега шест година постао је узоран пчелар у чијем пчелињаку је већ 80 јаких и здравих пчелињих друштава.

Nikola Vranić - Foto: RTRS
Никола Вранић Фото: РТРС


Никола Вранић из села Стројице код Шипова, ускоро инжењер шумарства, пчеларењем се бави од 2015. године. Почео је са шест пчелињих друштава, а данас његово пчелаарско царство броји 80 кошница. Шипово је планински крај на 900 метара надморске висине, па су ту приноси, за разлику од низија, мањи - произведе се до 12 кг по једном пчелињем друштву, прича нам Никола.

-Сада, што се тиче пчелињака, нема неких обавеза, треба видјети да ли има леда на излазима кошница, требамо да га склонимо како се пчеле не би остале без ваздуха, утопљавају се кошнице... Сада је период када се пчелама додају погаче како би се прехраниле - каже овај млади пчелар.

Никола самостално производи пчеларску опрему за своје потребе. Од прошле године своје пчеле сели у Дервенту на подручја са нижом надморском висиниом која, како каже, нису загађена, јер употреба хемијских средстава у пољопривреди мора бити минимална, или сасвим изостављена. Само квалитетан мед од трава, цвијећа и медоносног биља, каже, има своје купце.

Протеклу производну сезону пчелари Српске неће памтити као успјешну, па тако и Никола. Прољећни период у којем цвјета највећи број медоносног биља у нашим крајевима окарактерисале су изузетно ниске температуре, па Никола прошлу годину памти као изузетно лошу.

- Ово је била тешка година за пчеларе и не бих желио да се понови - додаје Никола.

Када је пчелаларство у питању, правила не постоје. Ово је посао који зависи од природе, каже нам Никола. Слљедећег прољећа и љета нада се бољој испаши пчела те бољем приносу меда.

- Људи зову стално, траже мед, али све сам распродао у септембру. У прољеће се пчеле спремају јер је главна паша у јуну, а у Посавини се раније креће, у априлу или мају - каже он.

Уз теорију и праксу Никола је искуство стицао на разне начине. За то су стигле и бројне награде. Између осталог, на 14. Међунардном оцјењивању меда у Тузли, на којем су учествовали представници из 21 државе, Никола је освојио златну и сребрну медаљу за цвјетни и ливадски мед. У Брчком, гдје је било организовано органолептичко оцјењивање меда, а учесници били из&нбсп;девет држава, од 250 узорака меда, Никола је освојио златни пехар за цвјетни мед који је најбоље оцијењен у БиХ.

Brojne nagrade za izuzetan med

Бројне награде за изузетан мед

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner

HR 01