Студенти из Русије у посјети Шумарском факултету

У оквиру споразума о међусобној сарадњи између Московског државног шумарског универзитета, Шумарског факултета Универзитета у Београду и Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци (ConDDEFFS) у периоду 12.09. до 17.09.2016. године Шумарски факултет у сарадњи са НП „Козара“, ЈПШ „Шуме Републике Српске“ (ШГ „Маглић“ – Фоча и ЦСРП „Добој“) организовао је студијску посјету студената и наставника са шумарских факултета из Москве и Београда.


Ово је прва међународна размјена студената и наставника Шумарских факултета организована од стране нашег факултета са циљем да се кроз наставу студенти упознају са шумарством, културно-историјским и другим карактеристикама Републике Српске. Прошле године, студенти и наставници Шумарских факултета из Бања Луке и Београда боравили су у студијској посјети Московском државном Универзитету за шумарство чиме је практично почела сарадња ових факултета предвиђена ConDDEFFS споразумом.

На путу према Бања Луци (12.09.2016.) у организацији ШГ „Градишка“ у радној јединици „Љубић“ организован је дочек студената и наставника а након тога је на факултету одржана презентација о оснивању, раду и развоју Шумарског факултета у Бањој Луци.

Програм посјете је обухватио посјету НП „Козара“ (13.09.2016.) гдје су наставници и сарадници Шумарског факултета из Бања Луке презентовали студентима следеће теме:

- Образовни процес у области шумарства у Републике Српске
- Шуме и шумарство Републике Српске/БиХ
- Организација и потенцијали сектора шумарства у Републици Српској
- Организација и развој НП „Козара“
- Природне карактеристике НП „Козара“

Поред тога студенти су обишли дио шума НП и упознали се са природним и културно-историјским карактеристикама НП, Града Приједора и Новог Града. У Новом Граду у сарадњи са ШГ „Приједор“ и Управом у Новом Граду организован је ручак за студенте и наставнике.

Rusi kozara

Градоначелник Града Бања Лука је 15.09.2016. Слободан Гаврановић уприличио је пријем за гостујуће студенте и професоре, упознао их са специфичностима Града а међусобно су размјењени прикладни поклони.

Истог дана Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга такође је уприличио пријем за студенте и наставнике из Москве и Београда упознао их са карактеристикама Универзитета. Договорено је учешће студената из Москве на међународној конференцији „Студенти у сусрет науци“ која ће се одржати у новембру 2016. године.

Rusi kod rektora

Центар за сјеменско-расадничку производњу из Добоја који послује као организациона јединица ЈПШ „Шуме републике Српске“ 15.09.2016. приредио је показну практичну вјежбу на најсавременијој опреми и машинама за производњу сјеменског и садног материјала.

Rusi u doboju

Шумско газдинство „Маглић“ – Фоча је омогућило да студенти 16.09.2016. посјете једну од највећих прашума у Европи - Перућицу, као и шумске комплексе којим газдује ово шумско газдинство. Студенти су упознати са основним историјским и структурним карактеристикама шума на овом подручју. У Радној јединици „Заваит“ инжењери шумског газдинства презентовали су организационе и економске показатеље Шумског газдинства и одржали презентацију о развоју ловства у њиховном подручју.

Rusi sutjeska

Посљедњег дана боравка у Републици Српској (17.09.2016.) организована је посјета Андрићграду и Вишеграду након чега су гости из Москве и Београда наставили студијско путовање према Гочу и наставној бази Шумарског факултета из Београда.

Сљедеће године планиран студијски боравак наших наставника и студената на Московском државном униветзитету за шумарство, интензивирање развоја научно-истраживачког рада и реализација пројеката у области шумарства.


Шумарски факултет изражава велику захвалност директору госп. Ристи Марићу, Управи ЈПШ „Шуме Републике Српске“ као и директорима и колегама инжењерима и радницима ШГ „Градишка“ – Градишка, ШГ „Маглић“ – Фоча, ШГ „Приједор“ - Приједор и ЦСРП „Добој“, те директорима НП „Козара“ и НП „Сутјеска“ као и свим колегама шумарима који су нам помогли да организујемо ову међународну размјену студената шумарских факултета.

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner