Обиљежавање Свјетског дана шума

Поводом обиљежавања Свјетског дана шума у просторијама Шумарског факултета организован је Дан отворених врата за ученике завршних разреда средњих школа. Ученици су се упознали са значајем обиљежавања Свјетског дана шума.

Циљ обиљежавања Свјетског дана шума је да се шира јавност упозори на важност шума и њихове заштите.

ucenici1

Због својих функција које врши шума је најуниверзалнији еколошки систем. У прошлости човјек је у шуми обезбјеђивао основне људске потребе па се шуме с правом сматрају колијевком људске популације.
До почетка индустријске револуције шума је било у изобиљу и није им придаван посебан значај.
Шума је сматрана вјечном и неуништивом, као што се мислило и о другим природним ресурсима. Данас је значај очувања шума неупитан. Поред привредне функције из дана у дан постајемо све више свјесни значаја осталих функција шума, као што су еколошке, заштитне и социјалне функције шума.

dukic2

Поред тога ученици су се упознали и са Шумарским факултетом и студијским програмима које Факултет нуди будућим студентима. Домаћин је био декан Шумарског факултета проф. др Војислав Дукић. Осим декана ученицима се обратио и потпредсједник Савеза студената Шумарског факултета Ћосић Марко те најбољи студент Стојановић Милан који тренутно обавља приправнички стаж на Шумарском факултету.

milan2

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

glasnik banner

savez banner