Састанак руководства Универзитета и управе ЈПШ „Шуме Републике Српске“

У ректорату Универзитета у Бањој Луци 6. априла је одржан састанак руководства Универзитета и управе ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац. Осим ректора проф. др Милан Матаруге и генералног директора ЈПШ „Шуме РС" г. Риста Марића, састанку су присуствовали и извршни директор за комерцијалне послове овог предзуећа Славен Гојковић, проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета проф.др Радослав Гајанин, декан Шумарског факултета проф. др Војислав Дукић, професорица Шумарског факултета и члан Сената Универзитета у Бањој Луци Нада Шуматић и члан Сената из реда студената Ратко Савић.

 

Састанак је уприличен како би се разговарало о конкретним облицима сарадње, а у складу са опредјељењем руководства Универзитета да се са привредним субјектима оствари што тјешња сарадња у смислу стварања услова за обављање студентске праксе у предузећима, као и интензивнијег трансфера знања на релацији Универзитет - привреда.

С тим у вези, на састанку је разговарано о значају формирања наставне базе за студенте Шумарског факултета, коју би могли користити и студенти других сродних факултета и студијских програма нашег Универзитета, те је подржана идеја за градњу таквог једног комплекса на подручју Шумског газдинства „Клековача - Потоци“, у општини Источни Дрвар.

Такође, ректор је, искористио прилику да упознао госте са досадашњим активностима у вези са изградњом објекта Шумарског факултета на простуру кампуса „Универзитетски град“, као и оним које предстоје у наредном периоду, а односе се прије свега на прикупљање одговарајућих дозвола за почетак градње и обезбјеђивање финансијских средстава.
sastanak sume rs
Будући да ове године Шумарски факултет обиљежава 25 година рада, те да се тим поводом за децембар припрема велика међународна конференеција, ректор и декан су позвали управу ЈПШ „Шуме РС“ да се прикључе оганизацији овог научног скупа под називом „Шумарска наука у функцији одрживог развоја шумарства - 25 година шумарства Републике Српске“, а којим би истовремено било обиљежено и 25 година овог јавног предузећа. Истим поводом, како је на састанку појаснио декан Шумарског факултета, биће припремљена и фото-монографија „Шуме РС“.

На састанку је констатовано да постоји велики простор за континуирану сарадању Шумарског факултета и Универзитета у цјелини са ЈПШ „Шуме РС“ и то на обостарно задовољство, јер колико је год битно за наше студенте да стекну практично знање на терену, толико је за ово предузеће важно да користи резултате научног рада истраживача са Универзитета.

Подсјећајући да сарадња Шумарског факултета и ЈПШ „Шуме РС“ траје годинама, директор Марић је истако да ће ово предузеће пружити подршку Факултету и у годину у којој обиљежава поменути јубилеј. Такође, подршка је обећана и када је ријеч о манифестацији „Дани студената Универзитета у Бањој Луци“ коју Студентски парламент нашег Универзитета организује од 18. до 28. априла.
sastanak sume rs2

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

glasnik banner

savez banner