Презентоване стипендије Владе Сједињених Америчких Држава

На Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци, 16. маја 2017. године представници Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ одржали су презентацију програма стипендија за академско особље и студенте.

О програмима академске размјене и студирања које спонзорише Влада САД говориле су: координатор за академску размјену  Адриана О’Фланаган, стручњак из области културе Елизабета Делалић, те студентски савјетник Соња Пржуљ,  Амерички савјет САД/ Амерички кутак Бања Лука.
large treca

Који су бенефити размјене, под којим условима могу конкурисати на неки од програма америчке владе, који програми су тренутно отворени и до када су могуће пријаве, под којим условим могу конкурисати на неки од њих…, само су нека од питања на које су студенти и наставно особље могли чути одговоре. 

Присутнима је посебно указано на могућности које нуде чувени програми Фулбрајт и  Хјуберт Хамфри стипендија, а службеници Амбасаде који се баве академском размјеном, понудили су им и низ корисних информација и савјета у погледу припреме пријаве,  одабира одговарајуће институције, писања биографије, прибављања потребне документације и сл.

large druga

Истичући да је за  учешће у програмима стипендирања потребно да кандидати буду способни да студирају у САД на траженом нивоу за који аплицирају, да имају добар академски успјех, односно одређене референце у научном и образовном смислу, али  и јасну визију шта желе да направе са знањем које ће добити у Америци и како ће га примијенити по повратку у БиХ, Адриана О’Фланаган је подсјетила да је од 2000. године преко  1.500 студената из Бих било на разним врстама академске размјене у САД.

Презентацији програма стипендије Владе Сједињених Америчких Држава присуствовала је и проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци проф. др Биљана Антуновић  која је истакла  да је значајан број наставника и студената са Универзитета у БањојЛици искористио прилику да кроз неки од програма размјене борави у САД. „То није само професионално, него и животно искуство и зато бих препоручила свима који нису били у размјени у некој земљи, на неком Универзитету или лабораторији да то барем једном учине у својој академској каријери“, истакла је проректорица.

large cetvrta

Које су предности  боравка и усавршавања на неком од америчких универзитета на презентацији су говорили и бивши стипендисти Владе САД, који су истакли да носе само позитивна искуства. Говорећи о властитом искуству, продекан за научно-истраживачки рад Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци доц. др Маријана Каповић- Соломун, која је као стипендиста америчке Владе провела годину дана на Универзитету у Мисурију, истакла је да је у „САД  систем школовања другачији од овдашњег, јер је много интензивнија интеракција са менторима и професорима, а пуно је већа и подршка државе истраживању и развијању научно-истраживачких пројеката". Она је позвала своје колеге и студенте да  искористе могућности које им се нуде кроз презентоване програме размјене додајући да осим професионалног напредовања они нуде прилику стипендистима да усаврше  језик и сазнају доста тога о тамошњем начину живота и култури.

Детаљније информације о програмима који су представљени током презентације на Шумарском факултету доступне су на http://sarajevo.usembassy.gov/educational-exchanges.html и www.educationusa.state.gov, док презентације можете погледати  на EducationUsa Info session и U.S. Exchange Programs.

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

glasnik banner

savez banner