О Факултету

Шумарски факултет је организациона јединица Универзитета у Бањој Луци од 1992. године.

Одлука о промјени сједишта Шумарског факултета у Сарајеву (бр. 01-176/92), због ратних дејстава, донешена је 12. 09. 1992. године. Захваљујући срдачном прихвату и разумијевању Ректората Бањалучког Универзитета, а посебно колега са Економског, Правног, Електротехничког, Технолошког и Машинског факултета издвојен је неопходан простор за смјештај пресељене опреме – документације и створени услови за почетак рада Шумарског факултета у Бањој Луци.

Данас Факултет има добро опремљен простор за извођење наставе, као и кабинете и лабораторије. Све укупно је распрострањен на 1100 квадратих метара. Иако овај простор није задовољавајући површином, настава на Шумарском факултету се одвија без већих проблема

Цртице из прошлости

  • 1941. године је у Сарајеву први пута организована високо школска настава из области шумарства, као одјелење Пољопривредно-шумарског факултета у Београду.
  • 1948. године донијета је одлука о формирању Шумарског одсјека на Пољопривредно-шумарском факултету у Сарајеву
  • 1959. године основан је Шумарски факултет на Универзитету у Сарајеву.
  • 1992. године - Шумарски факултет је пресељен у Бања Луку и саставни је дио Универзитета у Бањој Луци.

Први декан Шумарског факултета у Бањој Луци био је проф. др Ратко Чомић. Извођење наставе за студенте прве године започело је у школској 1993/94. години, касније и за студенте осталих година.

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner