O Fakultetu

Šumarski fakultet je organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci od 1992. godine.

Odluka o promjeni sjedišta Šumarskog fakulteta u Sarajevu (br. 01-176/92), zbog ratnih dejstava, donešena je 12. 09. 1992. godine. Zahvaljujući srdačnom prihvatu i razumijevanju Rektorata Banjalučkog Univerziteta, a posebno kolega sa Ekonomskog, Pravnog, Elektrotehničkog, Tehnološkog i Mašinskog fakulteta izdvojen je neophodan prostor za smještaj preseljene opreme – dokumentacije i stvoreni uslovi za početak rada Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci.

Danas Fakultet ima dobro opremljen prostor za izvođenje nastave, kao i kabinete i laboratorije. Sve ukupno je rasprostranjen na 1100 kvadratih metara. Iako ovaj prostor nije zadovoljavajući površinom, nastava na Šumarskom fakultetu se odvija bez većih problema

Crtice iz prošlosti

  • 1941. godine je u Sarajevu prvi puta organizovana visoko školska nastava iz oblasti šumarstva, kao odjelenje Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Beogradu.
  • 1948. godine donijeta je odluka o formiranju Šumarskog odsjeka na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Sarajevu
  • 1959. godine osnovan je Šumarski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu.
  • 1992. godine - Šumarski fakultet je preseljen u Banja Luku i sastavni je dio Univerziteta u Banjoj Luci.

Prvi dekan Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci bio je prof. dr Ratko Čomić. Izvođenje nastave za studente prve godine započelo je u školskoj 1993/94. godini, kasnije i za studente ostalih godina.

 

Podijeli / Share

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savez banner